Nieuws

Deelnemers VIPP getraind in Basisgegevensset Zorg

Publicatie datum: 10 april 2017
  • #BgZenzibsimplementatie

Wat komt er kijken bij de implementatie van de Basisgegevensset Zorg (BgZ)? Donderdagmiddag 6 april stond het antwoord op deze vraag centraal bij de eerste training Basisgegevensset Zorg in het NBC in Nieuwegein.

Schermafbeelding 2019 12 16 om 11.46.39 111953106711

De training is onderdeel van het VIPP-programma en is in samenwerking met Registratie aan de Bron georganiseerd. VIPP is het Versnellingsprogramma informatie-uitwisseling patiënt en professional. Ziekenhuizen moeten de BgZ implementeren om aan de VIPP-doelstellingen te voldoen. De interesse voor de training onder de deelnemende instellingen is dan ook groot. Programmamanagers, projectleiders, informatiemanagers en architecten uit onder andere Alrijne, Franciscus Gasthuis & Vlietland, Meander Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum namen deel.

 

VIPP en Registratie aan de Bron onlosmakelijk verbonden

 

Tijdens de bijeenkomst licht Maarten Fischer, beleidsadviseur ICT van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) de doelstellingen van VIPP toe. Jeroen Windhorst, projectleider binnen Registratie aan de bron, gaat vervolgens in op de bedoeling van het programma en de meerwaarde ervan voor zorg en zorgprofessional. Registratie aan de Bron staat voor eenduidig vastleggen van zorginformatie voor meervoudig gebruik. Hiervoor ontwikkelt men zorginformatiebouwstenen en informatiestandaarden. VIPP heeft als doel informatie-uitwisseling voor de patiënt mogelijk te maken en zorgt voor de implementatie van de standaarden. Doel van beide is uiteindelijk betere zorg. De programma’s kun je daardoor niet los zien van elkaar. Beide gaan over technische aanpassingen maar vooral over een andere manier van werken. Daarom is bewustzijn en draagvlak onder zorgprofessionals belangrijk.

 

Zorginformatiebouwstenen

 

‘Wat we nastreven is eenmalig vastleggen en meervoudig gebruik van zorginformatie.’ Aldus Gé Klein Wolterink, ontwikkelaar zorginformatiebouwstenen (zibs) van Registratie aan de bron. In zijn presentatie gaat hij dieper in op de zorginformatiebouwstenen en de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Om ervoor te zorgen dat je als instelling kunt samenwerken, moet je op verschillende niveaus afspraken maken: op informatieniveau maak je afspraken over zibs. Maar ook op het gebied van beleid, zorgproces, applicatie en IT-infrastructuur moet je afspraken maken. Alleen afspraken maken over zorginformatie is dus niet voldoende.

Uit de praktijk: AMC /VUmc

Lindsay Chang, informatie-architect Patiëntenzorg in AMC/VUmc, presenteerde de aanpak en geleerde lessen van de implementatie van informatiestandaarden zib’s in het electronisch patiëntendossier binnen AMC / VUMC. Belangrijke tips gingen over de governance van het programma, stakeholders en veranderkundige aspecten; goede communicatie over het waarom van eenduidig vastleggen en het antwoord op de vraag ‘what’s in it for me’. Op de vraag ‘Wie heb je nodig’ gaf ze als antwoord: ‘Een goede afvaardiging zorgverleners. Beleidsmakers voor wet- en regelgeving. Informatiedeskundigen voor de vertaling naar het systeem en het bepalen van de impact. En de leverancier die als beste weet wat mogelijk is.’