Toggle sidebar

Serious game

Meemaken hoe prettig het is om alle zorginformatie maar één keer te hoeven vastleggen? In de huid van een patiënt kruipen en merken hoe fijn het is als jouw medische informatie snel beschikbaar is? Dat kan met de serious game van Registratie aan de bron.

In de game spelen de deelnemers een ziekenhuis-in-het-klein na. Patiënten vinden hun weg langs assistenten, verpleegkundigen en artsen. Al deze professionals leggen in het epd hun zorginformatie vast. Deelnemers ondervinden aan den lijve hoe het is als ze steeds opnieuw informatie moeten geven, uitvragen, opzoeken en noteren. Ze worden uitgedaagd om na te denken hoe ze zorginformatie slimmer en gemakkelijker kunnen vastleggen. En hoe ze de informatie kunnen hergebruiken.

‘​Ik heb vandaag ervaren hoe het is als je iedere keer opnieuw als patiënt informatie moet doorgeven en als je merkt dat het dossier toch niet compleet is’

Wanneer kan de game ingezet worden?

  • in de strategiefase voor een nieuw epd;
  • bij het verandertraject voor optimalisatie van het huidige epd of zorgproces;
  • als twee ziekenhuizen hun processen harmoniseren;
  • bij een afdelingsdag of teamuitje, want de game is ook gewoon leuk en leerzaam.

Aanpak

Voordat de game gespeeld wordt, voert de spelbegeleider een intakegesprek met de contactpersoon van het ziekenhuis. Zij stellen daarin samen de doelen van het spelen van de game vast.

Deze doelen vormen het uitgangspunt van de nabespreking met alle spelers van de game. Spelers bespreken de consequenties voor de dagelijkse praktijk van de opgedane ervaring. De actiepunten en afspraken uit deze bespreking legt de spelbegeleider vast in het eindverslag.

‘Het eigenlijke doel van de game wordt behaald in de nabespreking. In het spel ervaren spelers problemen, de nabespreking is er om die ervaring te koppelen aan de dagelijkse praktijk. Soms worden heel concrete verbeteringen bedacht. In ieder geval komen er afspraken voor vervolgstappen.’

Op welke locatie wordt het spel gespeeld?

Het spel kan overal gespeeld worden. Nodig zijn de gamekit, acht tafels en ongeveer twintig stoelen, een flipover en een spelbegeleider. De zaal is bij voorkeur groter dan 40m2 omdat de deelnemers nogal beweeglijk zijn tijdens het spel.

Voor wie?

Voor iedereen die betrokken is bij het vastleggen of hergebruiken van zorginformatie. Allereerst zorgverleners natuurlijk, maar ook voor bijvoorbeeld zorgadministrateurs, consultants en IT’ers. Voor artsen is de game geaccrediteerd.

‘Een van de belangrijkste lessen van vandaag is dat je onderdeel bent van een keten. Als de processen niet goed georganiseerd zijn en iedereen zijn eigen lijn trekt, gaat het al snel mis’

Wat zijn de kosten?

Neem voor overleg over de kosten contact op met info@registratieaandebron.nl.

Meer weten?

Iets voor jouw organisatie, deze game? Wil je een keer sparren over hoe je de game het beste in kunt zetten? We denken graag mee! Mail voor meer informatie, een afspraak of om direct aan te melden naar info@registratieaandebron.nl.

NFU NVZ Nictiz