De registratielast voor zorgverleners verminderen: dat is het uitgangspunt voor het Maastricht UMC+ bij de herinrichting van het verpleegkundig zorgproces. Verpleegkundigen praten mee over welke zorginformatiebouwstenen, zibs, ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Het MUMC+ bouwt die zibs ook nog eens zelf in. Hoe ze dit doen, daarover hielden we een Verdiepingssessie.
CNIO Renaldo Secchi van het MUMC+ kan het niet vaak genoeg benadrukken: betrek verpleegkundigen zo vroeg mogelijk bij de herinrichting van het verpleegkundig zorgproces: “Hoe ziet het verpleegkundig proces eruit, welke gegevens heb je nodig om je werk goed te doen? Het is belangrijk dat verpleegkundigen hierover meepraten: zij zijn de deskundigen.”
Toekomstbeeld
Het is natuurlijk niet mogelijk om elke individuele verpleegkundige hierover zijn of haar zegje te laten doen. Des te belangrijker is het daarom om iedereen wel heel goed mee te nemen in de ontwikkelingen, aldus Secchi: “Dat betekent heel vaak uitleggen waarom we met zibs gaan werken. Dat het in het begin meer tijd kost omdat je misschien wat meer velden op je scherm in moet vullen, maar dat het je op den duur tijd gaat opleveren. Dat is best een lastige boodschap, en daarom is het belangrijk om ook een toekomstbeeld te schetsen: als we het straks goed hebben ingericht met zibs, dan kun je met één druk op de knop de overdracht genereren en versturen. Uiteindelijk is ons doel dat de patiënt zijn gegevens thuis alvast invult via het patiëntportaal. Als hij zich dan op de poli meldt, hoeven wij alleen nog maar te checken of de informatie klopt.”
Zibs inbouwen
Martine Lipsch, projectmanager bij het MUMC+ en roadmaptrekker voor Registratie aan de bron, noemt zichzelf gekscherend een predikant: “Wat ik steeds maar weer bij mensen tussen de oren wil krijgen, is dat het heel belangrijk is om je zorginformatie op een gestandaardiseerde manier via zibs vast te leggen. We kijken naar wat zorgprofessionals willen vastleggen en of daar zorginformatiebouwstenen voor bestaan. We leggen ze deze zibs voor, en als daar overeenstemming over is bereikt, dan bouwen we ze in het zorgpad in.”
“Omdat we de zibs zelf in ons epd van SAP/Cerner kunnen inbouwen, geeft ons dat de flexibiliteit om onze zorgpaden in te richten zoals wij dat willen. Op het moment dat mensen veranderingen willen aanbrengen in het epd, dan overleggen we wat ze precies willen veranderen en of daarmee een zib wordt geraakt. Wij gaan namelijk geen zibs aanpassen; de Nictiz-standaard is leidend, daar wijken we niet van af. Maar mocht het voorkomen dat we niet uit de voeten kunnen met een bepaalde zib, dan kunnen we Nictiz vragen of ze hem willen aanpassen.”
Lees hier meer over deze good practice in het MUMC+
Kijk hier de Verdiepingssessie terug over de implementatie van zibs in het MUMC+