In deze sessie wordt toegelicht wat zibs en de BgZ zijn, waarvoor ze bedoeld zijn, wat de relatie is met informatiestandaarden en hoe ze semantische interoperabiliteit ondersteunen. Aan de hand van concrete voorbeelden zal worden besproken hoe dat werkt in de praktijk.
Op dit moment is er in Nederland toenemende aandacht voor zorginformatiebouwstenen (zibs) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ). verschillende terreinen is inmiddels afgesproken dat de gestandaardiseerde (zib compliant) gegevens die onderdeel zijn van de BgZ, met prioriteit toegepast gaan worden in zorginformatiesystemen. Voorbeelden daarvan zijn de epd’s van de universitaire ziekenhuizen (umc’s) in het kader van het programma Registratie aan de bron en de epd’s van de algemene ziekenhuizen in het kader van het programma VIPP. Daarnaast is ook door het programma MedMij gekozen voor implementatie van de zibs en de BgZ. Verder heeft de GGZ interesse uitgesproken in de zibs en de BgZ in het kader van @PATIENTconnect.
In deze sessie wordt in detail ingegaan op zorginformatiebouwstenen (zibs) en de Basisgegevensset Zorg (BgZ). Er wordt toegelicht wat zibs en de BgZ zijn, waarvoor ze voor bedoeld zijn, wat de relatie is met informatiestandaarden en hoe ze semantische interoperabiliteit ondersteunen. Aan de hand van concrete voorbeelden zal worden besproken hoe dat werkt in de praktijk. Door gebruik te maken van het zogeheten vijflagen model wordt op hele pragmatische wijze inzicht gegeven in de praktische aspecten die bij een implementatie aan de orde komen. Daaruit blijkt dat zibs en de BgZ een goede basis vormen voor semantische interoperabiliteit, maar ook dat er in de praktijk nog diverse andere zaken geregeld moeten zijn om het te laten werken.
Graag gaan Gé Klein Wolterink en Fred Smeele, beiden verbonden aan Registratie aan de bron, daarover met u in discussie! Deze sessie is van 13.45 tot 14.45 uur.
Op WEEKONNECT zijn op 17 april twee sessies waarin het belang van eenduidig vastleggen voor hergebruik aan de orde komt.